Bewonersorganisatie en huurdersvereniging Wielewaal
Welkom op onze website

Geschiedenis

De Wielewaal is een kleine wijk met semi-permanente woningen in de gemeente Rotterdam, in het stadsdeel Charlois. De wijk is gebouwd in 1949 om de woningnood na de Tweede wereldoorlog te verminderen.

De Wielewaal is gelegen tussen de Kromme Zandweg in het noorden, de Schulpweg in het westen, de Korperweg in het zuiden en de Groene kruisweg in het oosten. De wijk omvat 20 straten met in totaal 545 woningen. Het grootste deel van de woningen heeft één woonlaag. De Wielewaal heeft bij mooi weer de uitstraling van een vakantiedorp.

De woningen zijn niet onderhouden en waren bedoeld om ongeveer 25 jaar te blijven staan. De gemeente Rotterdam gaat er tegenwoordig van uit dat de woningen tot 2015 zullen blijven staan. De bewoners hebben in grote meerderheid (95 procent) aangegeven te gaan voor een eigen plan "Van en Voor de Wielewaalers". Dit plan houdt in dat op de huidige footprint de woningen 1-op-1 worden vervangen door nieuwe woningen. Hierdoor blijft het unieke karakter van deze wijk behouden.

De naam Wielewaal verwijst niet naar de gelijknamige vogel, maar de nabijgelegen plassen Wiel en Waal, die in de middeleeuwen ontstaan zijn bij dijkdoorbraken